Evenimentele noastre permanente în limba maghiară
Evenimente literare/Culturale
Cercul literal Bretter György
Luni, din două în două săptămâni
Atelier Clujean de literatură maghiară din România, atelier de creație și cerc de dezbateri, succesorul cercului literar Gaál Gábor.
Cercul literar Bretter este unul dintre cele mai importante ateliere ale vieții literare din rândul maghiarilor din România, și totodată este prima locație unde pot urca pe scenă talentele tinere din România, Ungaria, Slovacia, Serbia sau Ucraina.
În timpul anului academic, întâlnirile Cercului Literar se țin în zilele de luni de la ora opt, din două în două săptămâni, la subsolul Café Bulgakov.
Cercul de Istorie Culturală Almásy László
Marți, din două în două săptămâni
Cercul de Istorie Culturală Almásy László a fost înființat la Cluj, în anul 2010. Un puternic factor de inspirație a fost persoana al cărei nume o poartă. Almásy László a avut descoperiri senzaționale de talie internațională în Deșertul de Vest din Egipt, dar totuși, în tara sa natală era interzisă chiar și scrierea numelui său. În prezentările lor, invitații Cercului Cultural aduc la lumină aspectele necunoscute ale tematicilor abordate.
Deja de patru ani, Café Bulgakov asigură locația prezentărilor, unde, bineînțeles, publicul poate savura o băutură în timp ce își extinde cunoștințele. Vă așteptăm cu drag din două în două săptămâni, în zilele de marți, de la ora opt.
Serile Alianței Maghiare de Film din Transilvania
Marți, din două în două săptămâni
Din fericire, în Transilvania numărul succeselor locale și internaționale din domeniul filmului a crescut simțitor în ultimii ani. Scopul Alianței de Film este să sprijine pe cineaștii maghiarii din Transilvania.
www.emfsz.ro
Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania
Ocazional
Liga Scriitorilor Maghiari din Transilvania a fost înființată la Cluj, pe data de 9 februarie 2002. Scopul său este promovarea literaturii maghiare din Transilvania,
păstrarea tradițiilor literare transilvane, respectiv ajutarea demersurilor de protejare a drepturilor de autor. În ultimii zece ani, organizația și-a desfășurat activitatea preponderent în Transilvania, cu totul că printre membrii săi se află cetățeni ai cel puțin 7 țări – conform statutului asociației, un scriitor poate deveni membru E-MIL dacă are un volum publicat și se declară scriitor maghiar transilvan.
Irodalmi Jelen – atelier de creație literară
Ocazional
„Aparent, poezia este un lux. Înăuntru, însă, e disperare.” Clujul este orașul poeților. Cine vine aici la facultate și începe să scrie poezii, intră într-o competiție foarte grea. Dacă supraviețuiește prima lectură de poezie la cercul literar Bretter, scrie câteva poezii mai bune, dar capătă prea multă încredere și nu lucrează, imediat va fi dat la o parte de către unul și mai tânăr care îl depășește și îl lasă în urmă.
Seri Helikon
Conversații la masă rotundă despre subiecte variate, de la muzee până la rețeaua mondială.
Gazdă: Karácsonyi Zsolt
Concerte / Chefuri
Cheful Bulgi
În fiecare vineri seara
Seria de chefuri preferată a studenților maghiari din serile de vineri, simultan cu 3 chefuri de diferite genuri de muzică
Cafe quiz
Cafe quiz maghiar în fiecare luni de la ora 20
Scopul proiectului este de a marca diversitatea culturală a Clujului și a Transilvaniei prin organizarea Pub Quiz. Jocul se desfășoară în în fiecare marți, de la ora opt, la Bulgakov Café, în sala Cat House. Săptămânal, echipele trebuie să răspundă la 30 de întrebări care sunt puse de Maestrul de Quiz, dar sunt și proiectate pe un ecran. Concurenții au între 0,30 și 1,30 de minute la dispoziție ca să răspundă la fiecare întrebare.
Tematica întrebărilor se concentrează pe cultura generală: literatură, istorie, georgrafie, economie, cunoașterea mediului, informatică, arte, muzică și filme. În fiecare săptămână, primele trei echipe, care au strâns cele mai multe puncte, primesc un premiu. Punctele obțiunete se adună în fiecare săptămână și, la sfârșitul sezonului, echipa care a adunat cele mai multe puncte va fi câștigătorul final.